Preiss-Henny

Alsace, detta vackra vindistrikt med praktfulla blomstrande renässansbyar som vittnar om ett svunnet välstånd bland förfädernas vinodlare. Här hittar vi familjen Preiss-Henny som odlat vin sedan 1500-talet.

Under lång tid har det varit stridigheter om Alsace ska tillhöra Tyskland eller Frankrike, Sedan första världskriget tillhör Alsace Frankrike och idag skiljer Rhenfloden regionen från Tyskland. I västra Alsace ligger bergskedjan Vogeserna som ger Alsace ett varmt klimat och lite nederbörd, en av de lägsta i Frankrike. Språket och kulturen i Alsace speglar de båda länder som regionen tillhört, men är samtidigt unikt. Många familjer talar Alcasiska, en dialekt som skiljer sig från både franskan och tyskan.

De bästa kvalitetsvinerna från Alsacebyn Mittelwihr hitter man hos vinhuset Preiss-Henny, som har varit odlare i Alsace sedan 1535. Hubert Preiss gifte sig 1969 med Chantal Beyer, medlem av vinsläkten Léon Beyer och säkrade därmed framtida vinodlarintressen. Familjen Preiss kom ursprungligen från Riquewihr, där man fortfarande hyr mark från den lokala kommunen. Här produceras en superb superior pinot gris. Totalt huserar vinhuset över 85 hektar, vilket naturligtvis inkluderar vinodlingar i självaste Mittelwihrregionen. Preiss-Hennys egen mark försörjer produktionen med mer än tre fjärdedelar av de druvor som behövs. Hubert Preiss minimerar medvetet produktionen så att husets egna druvor dominerar i vinerna. Det är bara på detta sätt man kan kontrollera hela vintillverkningsprocessen från start till mål.

Kvalitet är ledstjärnan i allt man gör hos Preiss-Henny och enligt många kännare görs de bästa Alsacevinerna i distriktet just i Mittelwihr.

Runt om i Alsace finns ruiner efter slott och herresäten och här kan man finna byar som utåt sett ser ut som de gjorde på medeltiden, med halvt timrade hus med kvarvarande befästningar. Det långsmala vindistriktet Alsace sträcker sig ca 17 mil, från Strasbourg till norr om Basel. Här framställs varje år ca 1,2 miljoner hl vin, motsvarande 160 miljoner flaskor, varav över 90 % är vita. (Detta kan jämföras med Frankrikes största distrikt Bordeaux som producerar ca 4 miljoner hl/år). Unikt med Alsacevinodlarna är att även de allra minsta odlarna producerar mellan 6 - 8 olika viner varje år. De åtta stora druvsorterna som det görs vin av i Alsace idag är: riesling, gewurztraminer, pinot gris, pinot noir, pinot blanc, muscat, chasselas och sylvaner. De flesta odlarna planterar samtliga av dessa druvsorter. Vissa druvor betalar sig bättre än andra, och några druvor är mer känsliga för var de planteras, därför gör varje odlare såväl en ekonomisk som praktisk bedömning av vad som ska odlas och var. Lagen stipulerar att vinet buteljeras i de gröna, långsmala flaskorna som vi idag förknippar med Alsace.